Kuka puolustaisi opetusta?
Lasten määrän vähetessä, myös valtion rahoitus pienenee samassa suhteessa. Vuosikymmenen loppuun mennessä lapsia on Ylivieskassa n. 575 vähemmän. Se tarkoittaa neljää suljettavaa koulua.
Mikäli emme ole valmiit luopumaan kiinteistöistä, säästöt on tehtävä opetuksesta. Ja ei, muualta tuo säästö ei kokonaisuudessaan löydy. Olisi vastuutonta sivuuttaa näin suuri muutos.
Lapsemme tarvitsevat opetusta enemmän kuin yksiön verran neliöitä per oppilas. Opetus tuo työtä ja elinvoimaa, tyhjät seinät eivät sitä tuo.
Vähäkankaan koulun rakentamista on kritisoitu. Valtuusto oli yksimielinen asiassa ja päätös oli oikea. Tällä hetkellä keskustelussa tuntuu unohtuvan mm. se, että sekä Vähäkankaan että Raudaskosken koulut kokoavat oppilaita jo aiemmin lakkautettujen kyläkoulujen alueilta. Ylivieskan keskusta on maantieteellisesti kaupungin länsipuolella, ei keskellä. Raudaskosken ja Vähäkankaan koulun oppilaaksiottoalueiden reunoilta on yli 20 km keskustaan. Kaupungin länsipuolella vastaava matka on reilu 10 kilometriä. On kyse myös kohtuullisesta koulumatkasta.
Minimioppilasrajaa on ehdotettu. Tämä on toimiva ratkaisu silloin, kun oppilaat vähenevät selkeästi jollain tietyllä alueella (kuten meilläkin on aiemmin käynyt). Nyt oppilaat vähenevät tasaisesti ympäri Ylivieskaa. Mikäli viivyttelemme, opetus kärsii.
Tilanne ei ole oikeudenmukainen Ojakylän ja Niemelän kouluja ajatellen. Tästä lähes 600 oppilaan vähenemästä ei tulla selviämään ilman mielipahaa, vaikka sitä ratkaisisi miten päin tahansa.
Surutyössä on viisi vaihetta: kieltäminen, viha, kaupankäynti, masennus ja hyväksyminen. Surutyötä täytyy tehdä, jokaisen niin paljon kuin tilanne vaatii ja sitä on syytä tottua tekemään, jos aikoo päättäjäksi. Sen olen oppinut kantapään kautta mm. koulu- ja kylätalokeskusteluissa.
Ylivieskalla on mahdollisuus kasvaa jatkossakin. Se ei ole sama asia kuin oppilasmäärän kasvaminen. Syntyvyyden laskettua käsittämättömän alas muuttovoitosta ei ole pelastajaksi koulukeskusteluun. Nykyinen ilmapiiri ei myöskään ole omiaan houkuttelemaan merkittävää työperäistä maahanmuuttoa alueellemme.
On tehtävä se mikä tehtävissä on.
Keskustelu käy kuumana ja näinhän se tuppaa vaalien alla olemaan. Tunteiden ottaessa vallan tulee silti muistaa käytöstavat.
Paula Haapakoski
kaupunginvaltuutettu ja hallituksen jäsen (kesk.)
Julkaistu Kalajokilaakso-lehdessä 21.2.2025.